vendredi 16 mars 2018

Två undertrådar under status af en Martinist


Creationism och stafning · Två undertrådar under status af en Martinist

DL och DP hade påstått att jag missuppfattat Martinus, men när jag collade, hade jag fattat det rätt.

De voro till slut mer intresserade af min språkform än af mina argumenter.

I
HGL
En stilla undran : är det många nordbor som fallit för Martinus?

DL
Skulle tro att det ligger på några tusen sammanlagt, men Martinus verk är rätt okänt egentligen, eftersom det inte är handlar om en sekt eller församling som försöker värva medlemmar, och man lägger inte några större resurser på att informera om det, utöver vad enstaka entusiaster gör, det är i princip bara ett verk fritt att studera för dem som finner det intressant. Jag är personligen helt klart en entusiast, och har varit det sedan jag öppnade böckerna för 20 år sedan, och kommer vara det tills jag lämnar detta jordeliv. Om människor visste vilken skatt som finns i de där böckerna skulle de inte tveka en sekund att lusläsa dem. Den dagen kommer, det är jag övertygad om, när folk ska upptäcka detta, och då kommer det nog ske en global revolution på många områden, inte minst vad gäller hur vi utformar våra samhällen.

HGL
Jo "tack", jag såg en viss brochure en gg, det verkade som om han hade ngn slags communistisk syn på huru yrkesval skulle gå till.

Ngt slags committeer skulle visst besluta om hvars och ens yrkesval eller dylikt, icke denne sjelf ...

DL
Han har skrivit om en ny samhällsmodell ja, men inte så detaljerat, mer på principnivå, det hör framtiden till.

HGL
Jag vill intet ha den typen af framtid, tack!

DL
Det handlar bara om att värna allas rätt till ett gott liv, i samhället lokalt som globalt, och lämna det hierarkiska och där några på toppen berikar sig på andras arbete, monopoliserar på naturens resurser eller roffar åt sig av rikedomar genom makt och list. Är det någon som är emot ett sådant rättvist och kärleksfullt samhälle i grunden? Möjligtvis bara dem på toppen...

HGL
Eller de som skulle vilja ha andra yrken än de de utnämnts till ...

DL
Det funkar inte så, läs på innan du uttalar dig är du snäll. Det handlar om att var och en hamnar på rätt plats, efter lust och kompetens.

HGL
"lust och"

Det var intet hvad jag läste i den brochuren ... competence, jo, det verkar stämma med hvad jag mins.

Sedan kan jag ha sett en sak och missat resten.

DL
Lätt hänt :) (y)

HGL
Se dock mitt svar till DP.

DP
Hans-Georg, det är helt klart en missuppfattning att Martinus skulle ha menat att vi i det framtida globala kärleksrike han förebådar, skulle bli "tilldelade" något verksamhetsområde vi inte själv väljer! Tvärtom mot nu kommer alla att bidra med just det som de brinner för att göra!

HGL
Å andra sidan, att ngn hamnar der han intet valt blir kanske bittrare om en committée bestämmer.

Och att alla skulle brinna för sin uppgift är en utopie, gator behöfva sopas i framtiden med, fram till Harmageddon eller nära på.

DP
Som sagts, läs hans texter själv innan du drar slutsatser!

HGL
Ngn passage du recommenderar?

DP
De flesta av hans texter finns tillgängliga på nätet på ett flertal språk! Googla på Martinus.dk!

DL
Här är innehållsförteckningen i Livets Bog:

http://www.martinus.dk/sv/tt/index.php?bog=LBindhold
Livets Bog, innehållsförteckning
Läs och sök i Martinus: Tredje testamentet.

[Référence gifven, länkar ej]

DL
Kapitel 4 handlar om de politiska principerna.

HGL
Dankeschön.

HGL
"107. Men tack vare de senare århundradenas utveckling har kontrasten mellan över- och underklass minskats betydligt, och vi upplever alltså att det inom överklassen förekommer allt fler individer som är ädla och flitiga och verksamma för hela samhällets väl, liksom också att det efter hand i någon mån har uppstått bättre arbetsvillkor och friare förhållanden för underklassen än förr. ..."

Huru var det nu med hans historiekunskaper?

"Men härigenom kommer ju samma överhet ytterligare att dokumentera, att endast jordmänniskosamhället kan vara "arbetsgivare", medan den enskilde individen endast kan vara "arbetare". I den fullkomliga världsstaten kan således inget väsen komma till världen för att låta sig betjänas, utan endast för att tjäna."

Jahadu ...

Och fritid skall egnas åt, förmodligen obligatoriska studiedagar ... och machiner bidraga till mer fritid ... jahadu ...

"Varje arbetsför individ blir därför skyldig att prestera sin del av det arbete, som enligt vetenskaplig uträkning är nödvändigt för att han själv och den övriga delen av jordmänniskosamhället, med dess till arbete oförmögna individer, skall få en existens av ovannämnda slag. Detta lagpliktiga arbete kommer på intet vis att få en framtoning av slavgöra eller tvång, eftersom världsstatens högstående moraliska och vetenskapliga administration garanterar varje individ hans arbete inom det fack eller på det område där han just har sitt intresse, sin största begåvning och bäst utvecklade anlag. Födda konstnärer kommer därför att arbeta i konstens tjänst. Vetenskapligt lagda individer kommer att arbeta inom vetenskap (och hit hör såväl andlig som materiell vetenskap). Begåvningar inom hantverk och industriell verksamhet kommer att medarbeta inom dessa särskilda grenar osv. Och på så sätt kommer alltså varje individ att befinna sig på sin, genom egen upplevelse och utprovning, "rätta plats" och kan då känna glädje i sitt arbete. Det ligger ju helt i världsstatens intresse att göra arbetet till en stimulans, underhållning och välsignelse för den enskilde individen - och inte till ett "nödvändigt ont", som fallet är i vår tid, när miljoner människor över hela jorden endast kan uppfatta sitt arbete på detta sätt, just därigenom att till arbetet för den egna existensen också knyter sig vidmakthållandet av en överflöds- och gratistillvaro för en stab av kapitalistiska makthavare, varigenom arbetet blir liktydigt med träldom eller framtonar som slaveri."

Detta var nu 111.

Det är en vetenskaplig uträkning hvilken del ngn har af arbetet, och dermed hvilket arbete han har mest lust och fallenhet för ... jag tror jag fattade rätt i alla fall.

Ifall det är öfverskott af candidater för sångcarrièrer säger det sig sjelft att intet alla bli sångare som ha lust till det. Dermed brukar det vara individuella val att försöka och individuella lyckanden eller misslyckanden eller sidspår som afgör. Martinus vill göra det till verldsadministrationens vetenskapliga studium, och påståendet att det ligger "i dennas intresse" att ge enhvar det arbete som bäst stimulerar honom är lika öfvertygande som att det låg i slafegarens intresse att behandla sina slafvar väl. Till viss grad, ja, men sexuelt utnyttjande, mobbande m m förekom likväl.

Nu kunde slafveriet i Sydstaterna afskaffas genom Lincolns seger, men hvem skall befria menniskorna ur Martinus' verldsstat?

II
DL
För dem som vill fördjupa sig i Martinus perspektiv på Evolutionen och intelligent design, kan jag rekommendera denna bok av biologen Ole Therkelsen:

"Martinus utvecklingslära har i stort sett inte beaktats under de senaste årens skapelsedebatt. Den erbjuder en intressant och perspektivrik infallsvinkel och underbygger både darwinismens och intelligent designteorins position och berättigande. Martinus argumenterar för en evolution som är baserad på de levande väsendenas eget medvetande och erfarenhetsskapande, och han ger en inblick i människans framtida utveckling mot fullkomlighet.

Boken belyser en lång rad frågor om MARTINUS, DARWIN OCH INTELLIGENT DESIGN och vänder sig till alla som intresserar sig för utveckling, oavsett om det är utifrån en naturvetenskaplig, andlig eller religiös synvinkel. Boken kan också läsas som en introduktion till Martinus kosmologi."

http://www.varldsbild.se/Product.aspx?ProdNo=75935

HGL
Han trodde således intet på Skapelsen i biblisk mening?

DL
Han insåg som alla intellektuella nog gör, att bibelns berättelser ofta är symboliska. Det gär dem dock inte nödvändigtvis mindre sanna, tvärt om, mer realistiska.

HGL
Enligt catholska kyrkofäder är skapelseberättelsen i vissa drag symbolisk om Långfredagen.

Detta innebär intet att de skulle vara symboliska snarare än factiska ang. sjelfva Skapelsen.

DL
Skriver du alltid på fornsvenska? :)

HGL
Nej, jag behärskar icke det fölgande språket:

Svea'r egho konong at taka ok sva vra'ka'· han skal ma'þ gislum ovan fara ok i o'stra'go'tland · þa skal han sa'ndi ma'n hinga't til aldrago'ta þings · þa skal laghmaþa'r gisla' skipta'

Eller menade du att stafva som före 1870? Jo, jag bojkottar tre stafnings och böjningsreformer. 1870-talets, 1906, 1950.

DL
[missade jag en smiley eller hvad?]

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire