vendredi 15 mars 2024

Rosén, vs Nygren


Mikael Rosén
4 mars 2024


Isak Nygren
Nej, verkligen inte. Katolska kyrkan grundades på 300-talet.

Mikael Rosén
Isak Nygren Petrus var alltså inte "Klippan" dvs. den förste påven?

Isak Nygren
Mikael Rosén Petrus var aldrig någon påve.

Marcus von Gdansk
Isak Nygren Du har helt fel.

Pope-Fiction | Av Peter Madrid
Labarum | Berndt David Assarsson | 23 mars 2011
https://labarum.wordpress.com/2011/03/23/pope-fiction/


Isak Nygren
Marcus von Gdansk Humor när en blogg försöker bevisa något utan att lyckas. Hade katoliker följt Bibeln hade de inte varit katoliker.

Marcus von Gdansk
Isak Nygren Humor när en icke-katolik inte förstår Skriften utan försöker lära oss katoliker något om vår egen heliga Skrift. Stor humor också hur historiskt illitterata protestanter är, "Katolska kyrkan grundades på 300-talet" 😆

Isak Nygren
Marcus von Gdansk Jag är inte protestant. Ni katoliker tror att ni ligger bakom Bibeln. Om det vore sant, så är det märkligt att ni polyteister tar avstånd från precis allt Bibeln förespråkar. Själv är jag teolog som har studerat Bibeln på originalspråken. Ni katoliker (och ortodoxa) har mer gemensamt med hinduismen än med biblisk tro.

Hans-Georg Lundahl
Isak Nygren Du nämnde hinduismen ...

Antar du tänker på mantras, rosenkrans, Jesus-bön, tungotal ...?

Och Mt. 6:7?

Om du nu är theolog, antar jag att du känner till rot-orden bakom sammansättningen batto-logein, samt den hedniska samtiden i Romarriket. Det var intet Ashoka som mynten i dåtidens Palestina buro bilden af, utan Caesar ... Har du lust att klargöra litet?

Isak Nygren
Hans-Georg Lundahl Jag känner till vad som troddes på i romarriket. Jag gjorde en mer modern jämförelse med nutida religioner.

Hinduismen (t ex krishnaismen) definierar sin gudom på ett liknande sätt som katoliker och ortodoxa gör. De säger att det endast finns en gud, men dyrkar olika avatarer. Många låtsaskristna gör något liknande. Treenigheten är en liknelse, men ännu fler liknelser har man med idoldyrkandet när katoliker och ortodoxa ber till döda människor.

Folk dyrkade inte Caesar. Jesus praktiskt taget separerade religionen från staten med sin myntliknelse.

Hans-Georg Lundahl
Jag noterar att du undvek frågan.

Ang. ditt påstående skulle helgon vara jemförbara med avatarer ... menade du Treenigheten med? Är du JV?

Men ok, du tar den sidan ... vet du hvilka fem religioner hedniska romare blandade ihop till en? Hinduism, Buddhism, Judendom, Christendom, Bacchus-dyrkan. Altsammans sammanfattades som "Bacchus-dyrkan" ungefär som tidig germansk Odens-dyrkan betecknades som Mercurius-dyrkan af Tacitus.

Att du nu tar hinduism som "källa" till en "förorenad" Christendom är märkligt om du anser att ROMAREN Constantin förfalskade tron. Som sagt, han var efterfölgare till Tiberius Caesar, som dyrkade Jupiter snarare än Bacchus. Intet till Ashoka. Har jag lyckats klargöra hvar jag anser ditt argument är ytterst svagt?

Tänker du undvika DET argumentet med, som du gjorde med min anmärkning om batto-logein?

Tillagdt
efter två dars tigande från Isaks sida.

Hans-Georg Lundahl
Isak Nygren "Folk dyrkade inte Caesar."

Underlig commentar, dessutom, från en theolog.

Christna dödades på löpande band för vägran att offra till kejsarens genius.

Är du en sådan der GT-exeget som helt undviker NT i vanliga fall och tagit infon från halfglömda minnen af föreläsningar med conversationer under en caffe-rast?

Men min hufvudpoäng var altså att Tiberius dyrkade Jupiter, intet Brahma, Vishnu och Shiva. Så din theorie om var Catholska Kyrkans gudsuppfattning kommer från är ytterst mysko.

Motsatt proportion af närvaro afsaknad är hvad Ashokas välde skulle ge vid handen.

Marcus von Gdansk
Isak Nygren Med det svaret är du lika mycket "teolog" som jag är kejsare av Kina.

Att det är Katolska Kyrkan som sammanställt Bibeln är ett obestridligt historiskt faktum. Så att ni heretiker ska låtsas undervisa oss om vår egen bok är bara ett dåligt skämt.

Isak Nygren
Hans-Georg Lundahl Du skriver helt obegripligt. Jag är inte JV, men de har betydligt mer rätt än vad Katolska kyrkan har.

Isak Nygren
Marcus von Gdansk Om det vore sant att Katolska kyrkan sammanställde Bibeln, så är det ännu märkligare att RKK inte följer sin egen skrift. Ni heretiker vet inte ens vad som står i Bibeln. Antingen följer man Bibeln eller så följer man katolicismen i detta fall. T o m muslimer följer Bibeln bättre än katoliker. Ni är polyteister och därmed inte kristna.

Marcus von Gdansk
Isak Nygren Du lider uppenbarligen av vanföreställningar. Jag önskar dig lycka till och ber för dig.

Hans-Georg Lundahl
Isak Nygren "Du skriver helt obegripligt."

Du svarar ytterst tactiskt.

Har du blifvit grundligen vederlagd, är det ju enklast att låtsas att den som gjorde det är obegriplig.

Vore det nu händelsevis ngt du hade svårt att begripa, huru vore det med en direct fråga?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire