dimanche 26 mai 2019

YMW länkade till Åkesons dumhet


HGL's F.B. writings : YMW länkade till Åkesons dumhet · På Svenska og på Dansk på Antimodernism : Brukade ha fler läsare i Ryssland och Ukraina än i Sverige · Hans Georg Lundahls Correspondence : Med Yvonne Maria Werner ang. hennes raderande

Yvonne Maria Werner
Jimmie Åkesson påstående att Greta Thunbergs klimataktivism är iscensatt PR-kampanj har väckt debatt. Men i sak har han rätt. Greta har hjälp Iles PR, en pr-byrå som drivs av Helena Iles. Hon står Gretas mamma Malena Ernman nära och har samverkat med henne i olika projekt, exempelvis hennes klimatbok som kom ut sommaren 2018 - samtidigt som Greta började ”klimatstrejka”. Fast frågan är om Gretas fredagsmanifestationer kan kallas strejk. Hon har anpassad skolgång och är ledig på fredagar!

Expressen : Jimmie Åkessons känga till Greta Thunberg: ”Ett barn”
https://www.expressen.se/nyheter/jimmie-akessons-kanga-till-greta-thunberg-ett-barn/


I

BB
Self-Harm Versus the Greater Good: Greta Thunberg and Child Activism - Quillette
Published on April 23, 2019 written by Paulina Neuding
https://quillette.com/2019/04/23/self-harm-versus-the-greater-good-greta-thunberg-and-child-activism/


Yvonne Maria Werner
Läs detta inlägg, FE

Hans-Georg Lundahl
Med detta i åtanke är skolstrejken dessutom en välkommen afkoppling från för mycket vård.

II

Yvonne Maria Werner
Här litet mer information om PR-maskineriet bakom fenomenet Greta Thunberg. Det ska påpekas att detta inget innebär ett ifrågasättande av Gretas engagemang, men väl av hur PR-sugna vuxna utnyttjar henne.

PR-spinnet bakom Greta Thunberg | Rebecca Weidmo Uvell
https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/


FE
Den som försöker åberopa Rebecka Uvell och hennes orkestrerade hatkampanjer som en rimlig källa har för övrigt förlorat det mesta av trovärdigheten i en debatt...

Yvonne Maria Werner
FE På vilket sätt är detta en hatkampanj? Att det finns ett PR-maskineri bakom den mediala uppmärksamhet som Greta fått är väl en självklarhet!!

FE
Två olika frågor här, Uvell driver hatkampanjer bortom all rim och reson där hon ofta insinuerar och hittar på (minns hennes agerande i samband med Ehrenbergs cancer, eller hennes påhitt i samband med Arenagruppens ekonomi) bättre källor får du nog leta efter ifall du vill att folk ska ha något som helst förtroende för dem...

Åkesson och Uvell och andra hatpredikanter sprider uppfattningen att Greta varit helt i händerna på olika pr-byråer sedan hennes kampanj startade, fast hon och hennes föräldrar själva menar att det är hennes egen vilja och drivkraft som varit starten för allt. Givetvis gör Åkesson och co detta för att förminska henne och hennes kamp. Vill du sälla dig till en kampanj där man med olika former av nedlåtande beteende försöker förminska en tonårstjej och hennes drivkrafter så får du väl göra det, men det är lågt...

Yvonne Maria Werner
FE Artikeln jag länkade till ger inte denna bild, och Åkesson var noga med att understryka att han hyser respekt för Gretas miljöengagemang. Du har tydligen inte läst Uvells artikel utan uttalar dig med utgångspunkt från annan information.

FE
Givetvis har jag inte klickat på Uvells "artikel" a.k.a nya hatinlägg. Läste du inte min kommentar om hennes förflutna ovan?

FT
Uvell har tyvärr utvecklats till en totalt konspirationsteoretisk stolle vars inlägg ingen sansad människa kan ha någon tilltro till längre.

Hans-Georg Lundahl
Tror jag nämnde att god PR-campagne intet är ett fel, samt att hon har iscen-sättning i famillen (farfar berömd skådis).

Ngn verkade sudda ut den synpuncten?

III

Hans-Georg Lundahl
Hennes ålder är mig veterligen 16, med andra ord har Jimmy fel i att kalla henne ett barn.

åtskilliga förmödrar till Georg III, Maria I, Sissi, voro gifta den åldern,* och den hl.Birgitta var redan en eller två ggr mor.

Marie Louise Renata Roden
Det är andra tider och Norbert Elias påpekade i en av sina sista intervjuer att dagens värld är så komplex att man behöver bli ca. 35 för att greppa den, med andra ord, bli vuxen. På 2000-talet är en 16-åring ett barn och inget annat.

Yvonne Maria Werner
Med "barn" avses här en minderårig person, alltså en person under 18. Samma definition används i flyktingpolitiken, där de ensamkommande ungdomar som är under 18 definieras som "ensamkommande flyktingbarn".

MH
Marie Louise Renata Roden Då är det ju ännu mer anmärkningsvärt att hon har greppat världen mer än många 35-åringar.

Marie Louise Renata Roden
MH Om du lyssnat på talet som citeras ovan hade du kanske hört att hon inte förmår mer än att upprepa gång på gång att vi måste göra någonting åt klimat- ekologi katastrofen. Självfallet inga konkreta förslag annat än att beskylla tidigare generationer för att förstöra den värld hon och hennes barn / barnbarn ska leva i. Hon är inte den första som är medveten om den kris som hotar oss men det behövs konkreta och genomförbara åtgärder. Man kunde naturligtvis önska att världens politiker tog detta på lika stort allvar.

MH
Marie Louise Renata Roden Många 35-plussare håller med henne, inklusive påven, så du har helt fel om att förståelse har med ålder att göra. De flesta som kritiserar henne tycks vara egoistiska och lågutbildade. Välutbildade och inkännande personer håller med henne. Hur kan du då göra det till en åldersfråga?

Marie Louise Renata Roden
MH Du förstår tydligen inte det jag skrivit, då jag inte alls gör det till en åldersfråga. Jag menar dock att den populistiska rörelse hon startat saknar politisk förankring, tråkigt nog. Jag har fått nog av synpunkterna här, som tycks mig mer känslomässiga än rationella. For the record, så är jag säkert egoistisk men som Yvonne, Professor i historia så bevisligen inte lågutbildad.

SD
MH påvilket sätt håller påven med henne? Vår regering hyllar henne dvs lågutbildade människor i såfall? Att du påstår att ” välutbildade” och inkännande människor håller med henne varifrån vad grundar du det på? Egna personliga åsikter?

MH
Marie Louise Renata Roden Minns du inte vad du skriver?

”Det är andra tider och Norbert Elias påpekade i en av sina sista intervjuer att dagens värld är så komplex att man behöver bli ca. 35 för att greppa den, med andra ord, bli vuxen. På 2000-talet är en 16-åring ett barn och inget annat.”

IIIa

Hans-Georg Lundahl
Marie Louise Renata Roden "Det är andra tider"

Hört talas om naturrätten?

"och Norbert Elias"

Hvem?

"påpekade i en av sina sista intervjuer"

En lyxlirare om han tas på sådant allvar i en simpel interview. Somliga skrifva väl genomtänkta och väl beräknade essäer och affärdas likafullt.

"att dagens värld är så komplex"

Jag tror just derföre att den måste angripas p­å enklast möjliga vis.**

"att man behöver bli ca. 35 för att greppa den, med andra ord, bli vuxen."

För sent ur gynecologisk synpunct, om giftasålder inberäknas.

"På 2000-talet är en 16-åring ett barn och inget annat."

Svammel.

Marie Louise Renata Roden
Hans-Georg Lundahl Jag vet faktiskt inte hur du hamnat i denna diskussion överhuvudtaget. Norbert Elias var en banbrytande historisk sociolog - hört talas om Civilisationsprocessen? Eller Die höfische Gesellschaft? Att kalla honom lyxlirare bara för att du själv är okunnig är skrattretande. Dina ovan (tydligen redigerade) synpunkter om kvinnlig fertilitet är rent av kränkande . [Personlig détail utelemnad] Ingen man har rätt att yttra sig om när det är lämpligt för kvinnor att föda barn - det avgör vi själva. För min del åtminstone, tänker jag inte ägna en minut till åt diskussioner med dig, eftersom du uppenbarligen behöver både bildning och uppfostran. Återkom gärna när du skaffat dig lite av de varorna.

Hans-Georg Lundahl
[svar till personlig détail utelemnad]

"Ingen man har rätt att yttra sig om när det är lämpligt för kvinnor att föda barn - det avgör vi själva."

Yttra sig och dictera äro olika ting.

"Dina ovan (tydligen redigerade)"

Jag brukar redigera en commentar som innehåller ett staffel.

"synpunkter om kvinnlig fertilitet är rent av kränkande"

Så är du kränkt af mer än en i min famille.

"Jag vet faktiskt inte hur du hamnat i denna diskussion överhuvudtaget.'

Såg en kränkande nedlåtenhet mot Greta Thunberg - och Yvonne Maria Werner har varit vän eller åtminstone bekant sedan 1988 eller 1987. Inget konstigt med att jag såg hennes mur.

"Norbert Elias var en banbrytande historisk sociolog - hört talas om Civilisationsprocessen?"

Tror jag hört ordet, sett ett referat och intet hållit med.

Men ifall jag mins fel, ge gerna ett referat.

"Att kalla honom lyxlirare bara för att du själv är okunnig är skrattretande."

Alla äro okunniga på ngt område.

Du till exempel om hvarföre jag ser anledning till jemförelser. Med till exempel min egen situation.

Nu är "sociologie" intet mitt begrepp om vetenskap. Eventuelt att historisk sociologie kan ha värde som en synpunct på historian. Jag vet intet huru bra eller dålig Die höfische Gesellschaft är, och dermed intet huru väl eller illa han förtjenat att vara de facto lyxlirare.

Men bara för att man är bra historiker står man intet öfver naturrätten i fråga om dagens samhälle.

"eftersom du uppenbarligen behöver både bildning och uppfostran."

Hade jag varit femton och du min mor, hade du haft en poäng, men det är som att säga att du hade haft det om månen vore en grön ost.

IIIb

Hans-Georg Lundahl
SD "på vilket sätt håller påven med henne?"

För dem som nu anse att Bergoglio är påfve:

Greta Thunberg meets Pope Francis in Rome
https://www.wantedinrome.com/news/greta-thunberg-meets-pope-francis-in-rome.html


Hans-Georg Lundahl
Marie Louise Renata Roden igen: "Självfallet inga konkreta förslag annat än att beskylla tidigare generationer för att förstöra den värld hon och hennes barn / barnbarn ska leva i."

Påminner litet om Bergoglios stil i vissa fall?

Yvonne Maria Werner
Det finns en hel del Fakenews om Greta, exempelvis påståendet att hon skulle ha hållit tal på klimatmötet i Katowice. I själva verket var lokalen nästa tom när hon var där, vilket SVT medger i en skriftlig kommentar.

Klimat-Gretas tal 'inför världsledarna' förefaller vara fejk
https://nyheteridag.se/klimat-gretas-tal-infor-varldsledarna-forefaller-vara-fejk/


Hans-Georg Lundahl
Hon verkar ha hållit ett tal i alla fall, och om det video-filmades kan det ju ha skickats till alla verldsledare en och en på video.

Yvonne Maria Werner
Jag vill understryka att denna tråd inte utgör ett angrepp på Greta Thunberg och än mindre är ett led i en hatkampanj. Vad det handlar om är kritiska synpunkter på vuxna som för fram och utnyttjar denna tonårsflicka. Ja, vad ska man säga om en mamma som skriver böcker och artiklar där hon ingående redogör för dotterns psykiska problem och diagnoser och om sin egen "heroiska" kamp? Greta själv gör inga anspråk varken på att vara profet eller någon slags Jesusfigur. i

Malena Ernman: ”Det har varit mycket kaos och smärta”
https://www.femina.se/malena-ernman-greta-thunberg-intervju/


MJ
Det är nästan hopplöst. Dagens Nyheters kulturchef satte henne i samma fack som Gandhi, Rosa Parks och Martin Luther King.

NH
För att inte tala om Jeanne D'Arc, och i london manar det söta barnet till generalstrejk! Hjältinna kan man se henne som, och många gör det. Jag tycker mest ett underligt nutidsfenomen i den digitala vörlden. Ack om en klok vetenskapsman kunde få liknande gehör. Men världen vill ha skådespel och dramatik, det förstår man bättre.

Hans-Georg Lundahl
"Vad det handlar om är kritiska synpunkter på vuxna som för fram och utnyttjar denna tonårsflicka."

Någon nämnde den hl. Jeanne d'Arc - hon var, som Greta, giftasvuxen, deremot var hon intet vuxen att förvalta ett arf (gränsålder då 25).

"Greta själv gör inga anspråk varken på att vara profet eller någon slags Jesusfigur."

Gör definitivt intet att hon sympathiserar med synpuncten att de som uppmärksamma hennes campagne "utnyttja" henne.


* "Just to make it four notes:" i denna:

Φιλολoγικά/Philologica : Three Notes on the Video by Infographics Show - or Four
http://filolohika.blogspot.com/2019/04/three-notes-on-video-by-infographics.html


** Se Chestertons roman The Return of Don Quixote:

"Don't you think," asked Murrel, "that modern things are too complicated to be dealt with in such a simple way?"

"I think," replied Herne, "that modern things are too complicated to be dealt with except in a simple way."


Chapter XIX, The Return of Don Quixote (samma titel som hela boken, altså).

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire